Saariston herkku
Ahvenanmaalla on kaksi koulukuntaa, jotka kumpikin ovat tahoillaan sitä mieltä, että heidän kotiseutunsa resepti on ainoa alkuperäinen. Toinen osapuoli tykkää, että puuroaineen pitää olla riisiä, toinen sanoo että mannaryyni on originaali koska riisi on tuontitavaraa.
Sitten väitellään kuuluuko se tarjota mansikkahillon vai luumukiisselin kera. Taitaa olla makuasia sekin. Molemmat tahot ovat kuitenkin sitä mieltä että kermavaahto kuuluu mukaan.
Ahvenanmaan pannukakku
Ainesosat
Vaiheet
1. Aloita aamusella jos tarjoilet iltapäivällä. Keitä vettä, lisää siihen mannaryynit alustavasti turpoamaan. Näin ryyni ei heti pala pohjaan.
2. Lisää maito kun mannaryynit ovat jo turvonneet mutta vesi/ryyniseos on vielä löysää. Sekoittele usein pohjaanpalamisen estämiseksi.
3. Kun puuroseos on vielä löysää, sekoita siihen suola, kardemumma ja sokeri. Kun aikaa on kulunut n. 15 min, nosta kattila levyltä, lisää sen päälle voi ja jätä puuro kannen alle jäähtymään.
4. Koska levy on vielä kuuma, aloita luumujen keittäminen. Keitä kiisseli pussin ohjeen mukaisesti ja jätä sekin jäähtymään.
5. Kun puuro on jäähtynyt haaleaksi, vatkaa munat ja lisää seos puuroon. Jos puuros on kuitenkin turvonnut ihan liian kiinteäksi eikä munaseoskaan sitä löysytä yhtään, lisää hieman haaleaa vettä vaikka 1 rkl kerrallaan sillä se ei mielellään saa olla kuin sementtiä. Pikemminkin semmoista syötävän hyvää.
6. Sekoita vehnäjauhot mukaan.
7. Käytä uunipannua tai korkeampireunaista vuokaa (ei niitä matalia pannukakku/torttuvuokia) ja voit joko voidella sen hyvin tai sitten vuoraat leivinpaperilla. Laita seos vuokaan.
8. Paista 200 asteessa n. 40 min.
9. Anna jäähtyä, tämä tarjotaan yleensä kylmänä.
10. Aseta palanen lautaselle, lisää kermavaahtoa ja kiisseliä maun mukaan.
Huom! Jos pannukakkua jää yli, leikkaa se sopiviksi paloiksi ja pakasta yksittäisinä paloina. Sen rakenne kestää hyvin pakastamisen ja uudelleenlämmittämisen.
100g palassa on aika tarkalleen 155 kaloria.