Runsaasti piparimuruja, ripaus kardemummaa ja kunnolla kermaa. Muffinipellillinen muhkeita runebergintorttuja syntyy yllättävän helposti.
Piparit kannattaa jauhaa hienoksi ennen leipomista, niin taikina valmistuu nopeasti. Vatkainta ei tarvita: riittää, kun voin pehmittää mikroaaltouunissa sekoittuvan pehmeäksi, jolloin sen joukkoon voi lisätä muut ainekset.
Voit halutessasi maustaa taikinan muutamalla tipalla (¼ tl) karvasmanteliaromia. Lisää aromi lopuksi taikinan joukkoon.
Näihin muffinimaisiin runebergintorttuihin ei tarvita kostutusta, sillä koostumus on jo itsessään hyvä ja sopivan mehevä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
12 kpl
30 min + kypsennys 15 min + jäähdytys 30 min
Helpot runebergintortut
Ainesosat
Taikina
150
g
voita tai margariinia
1½
dl
sokeria
2
munaa (M-koko)
2
dl
hienoa piparkakkujauhetta (noin 160 g:sta pipareita)
1
dl (noin 50 g)
mantelijauhetta
2
dl
vehnäjauhoja
1½
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua kardemummaa
1
dl
kuohukermaa
2–3
rkl
vadelmahilloa
Kypsentämiseen
12
ohutta paperivuokaa + muffinipelti
Kuorrutus
1
dl
tomusokeria
1½
tl
vettä
2–3
rkl
vadelmahilloa
Koristeeksi
tomusokeria
Vaiheet
- Pehmitä voi kulhossa mikroaaltouunissa (älä sulata kokonaan). Vatkaa joukkoon vispilällä sokeri. Lisää munat taikinaan yksi kerrallaan välillä vatkaten.
- Sekoita piparkakkujauhe, mantelijauhe, vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää ne taikinaan yhdessä kerman kanssa. Sekoita tasaiseksi nuolijalla tai puuhaarukalla
- Asettele paperivuoat muffinipellin syvennyksiin. (Voit paistaa taikinan myös vahvoissa, isoissa, kertakäyttöisissä muffinivuoissa uunipellillä.) Jaa taikina vuokiin kahdella lusikalla.
- Kasta etusormi vehnäjauhoihin ja paina jokaiseen muffiniin syvä kolo hilloa varten. Annostele koloon hilloa.
- Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15–17 minuuttia.
- Anna muffinien jäähtyä vuoassa puolisen tuntia. Nostele ne sitten puisen veitsen avulla muffinipelliltä.
- Valmista sokerikuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja vesitilkka keskenään. Lusikoi kuorrutus pienen pakastepussin nurkkaan tai pursotinpussiin.
- Annostele jokaisen muffinin päälle hieman vadelmahilloa. Leikkaa pakastepussista kulma pois ja pursota sokerikuorrutuksesta renkula vadelmahillon ympärille.
- Siivilöi päälle kevyesti tomusokeria ennen tarjoilua.