Velouté eli vaalea peruskastike sopii moneen. Parhaimmillaan se on vaalean lihan kanssa, kuten broilerin tai kalkkunan. Maustamisessa on vaihtoehtoja, mutta kastike toimii myös ilman lisättyjä mausteita.
Hyvä kastike tuo ruokaan viimeisen silauksen. Peruskastikkeet tuntuvat kuitenkin olevan monessa keittiössä kompastuskivi, jonka kanssa tuskaillaan. Ottamalla tämän vaalean peruskastikkeen kaavan haltuun, saat 20 minuutissa aikaan erityisesti vaalean lihan ja kalan kanssa sopivan kastikkeen, joka on hyvin monipuolinen.
Kastike koostuu vehnäjauhoista ja voista muodostuvasta suurusteesta, liemestä ja mausteista. Suurusta ei ruskisteta ja liemi lisätään kahdessa osassa, mikä helpottaa saamaan sileän koostumuksen.
Kastikkeen kaava on helppo muistaa: 2 rkl voita, 2 rkl vehnäjauhoja sekä puoli litraa lientä.
Oheisessa ohjeessa käytetään kanalientä, mutta voit hyvillä mielin vaihtaa sen kala- tai kasvisliemeen tarjottavasta ruoasta riippuen. Myös mausteita voi käyttää currysta rakuunaan.
Kanavelouté
Ainesosat
Vaiheet
-
Voit valmistaa kastikkeen ilman mausteita tai maustaa sen. Jos valitset curryn, lisää se jauhojen kanssa samaan aikaan.
-
Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot (+ curry) ja kiehauta, mutta älä ruskista. Siirrä kattila pois liedeltä.
-
Lisää puolet kanaliemestä ja sekoita tasaiseksi. Siirrä kattila liedelle ja kuumenna, kunnes liemi vähän sakeutuu. Lisää loppu liemi (ja viini). Jos maustat kastikkeen rakuunalla, lisää se tässä vaiheessa. Anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä ilman kantta 5–10 min.
-
Maista ja lisää tarvittava määrä suolaa.
Vinkki Tarjoa kanavelouté paistetun broilerin tai kalkkunan kanssa.