Muusikko Kasmirin lempiruokiin kuuluu kreikkalainen lihapata eli stifado. Naudanpaistin lisäksi pataan tulee häränhäntiä, kanelia, etikkaa ja pullollinen punaviiniä. Muutama tunti uunissa, ja tuloksena on ylimaallisen hyvä, pehmeäksi hautunut herkku.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
8
40 min + kypsennys 3 t
Helppo
Stifado eli kreikkalainen lihapata
Ainesosat
1
kg
naudan ulkopaistia
(700 g häränhäntää paloina)
500
g
salottisipulia
2
isoa pihvitomaattia
5
solovalkosipulia eli yksikyntistä valkosipulia
1/2
dl
oliiviöljyä
2 + 1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
1/2
dl
tomaattipyreetä
1/2
dl
punaviinietikkaa
3
laakerinlehteä
2
kanelitankoa
1
plo
(0,75 l) punaviiniä
Vaiheet
- Ota liha huoneenlämpöön 1 tunti ennen ruuanvalmistusta. Laita uuni kuumenemaan 140 asteeseen.
- Kuori sipulit ja laita ne kokonaisina isoon uunipataan tai -vuokaan (jos ainekset eivät mahdu yhteen pataan, valmista ruoka kahdessa astiassa). Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja laita ne pataan. Hienonna valkosipulit ja siirrä sivuun odottamaan.
- Leikkaa paisti 4–5 cm:n kokoisiksi paloiksi. Ruskista palat ja häränhäntä paistinpannussa öljyssä muutamassa erässä kauniin ruskeiksi. Lisää 2 tl suolaa ja pippuri lihoille ja siirrä lihat pataan. Kaada 1 dl vettä pannuun, raaputa pannu puhtaaksi ja kaada neste pataan.
- Anna pannun kuivahtaa, lisää tilkka öljyä ja kuullota valkosipulia ja tomaattipyreetä pari minuuttia. Lisää etikka ja kaada seos pataan.
- Lisää laakerinlehdet, kanelitangot ja viini. Ripota 1 tl suolaa. Kuumenna pata liedellä ja siirrä uuniin. Hauduta kannen alla 3–4 tuntia, kunnes liha on mureaa. Tarjoa pata perunoiden kanssa.
Vinkki Häränhäntä syventää padan makua, mutta voit jättää sen pois.
Rosmariinipuikulat
Ainesosat
1
kg
Lapin puikulaperunaa
2
rkl
oliiviöljyä
Rosmariinisuola
2 1/2
dl
karkeaa merisuolaa
1/2
dl
tuoreita rosmariininlehtiä
Vaiheet
- Voit tehdä rosmariinisuolan hyvissä ajoin etukäteen. Laita uuni kuumenemaan 90 asteeseen. Levitä suola leivinpaperin päälle uunivuokaan. Nypi rosmariininlehdet varsista ja sekoita suolaan. Paahda uunissa noin 30 minuuttia, kunnes rosmariini murenee sormien välissä. Anna jäähtyä. Jauha suola ja rosmariini tehosekoittimessa jauheeksi.
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pese perunat huolellisesti. Leikkaa perunat kuorineen pituussuunnassa halki, pyörittele öljyssä ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda uunissa noin 30 minuuttia. Mausta rosmariini-suolalla.
(4 annosta, 40 min + suolan valmistus 40 min)